Sójka

Średni ptak z rodziny krukowatych zamieszkujący niemal całą Eurazję i północno-zachodnią Afrykę. W Polsce rozpowszechniony w całym kraju, średnio liczny ptak lęgowy na niżu. W kraju sójki najczęściej są widywane w grądach i borach z domieszką drzew liściastych, a najrzadziej w górskich lasach regla górnego i rozległych monokulturowych borach. Polskie populacje są w większości osiadłe, ale przez kraj przelatują sójki z krajów, gdzie warunki zmuszają je do migracji.

sojka fotolia

Sójki są najbarwniejszymi spośród ptaków krukowatych Europy. Dobrze rozpoznawalne nawet z daleka po niecodziennym połączeniu ciemnej i jasnoczerwonobrązowej barwy z niebiesko-czarnym prążkowanym skrzydełkiem. Obie płci ubarwione są jednakowo i podobnej wielkości. Większość upierzenia brązowa o pastelowym, różowym odcieniu. Kuper i dolne pokrywy ogona białe. Na zaokrąglonych skrzydłach charakterystyczne lusterka: białe oraz niebieskie z czarnym prążkowaniem. Czoło białe z czarnym kreskowaniem, od dzioba gruby czarny wąs, boki głowy są czerwonobrązowe. Sterówki i końce skrzydeł czarne. Ma brązowe tęczówki.

 sojka w karmniku

Sójki latem żywią się owadami i ich larwami, ślimakami, małymi bezkręgowcami, gryzoniami, jaszczurkami, młodymi ptakami oraz jajami wybieranymi z gniazd. Nie pogardzą również czereśniami, orzechami laskowymi i bukwią. Późnym latem i jesienią sójki żywią się głównie żołędziami, owocami buku, pączkami drzew, orzechami i innymi nasionami drzew, które w obfitszych latach gromadzi w większych ilościach w różnych miejscach w ziemi, ściółce leśnej, w dziuplach, szczelinach drzew, między korzeniami, pod płatami kory lub mchu. W ten sposób sójki robią również zapasy na zimę.

sojka print screen 4

W naszym karmniku sójka pojawia się okazjonalnie, najbardziej smakują jej orzechy ziemne, słonecznik i ziarna zbóż. 

sojka print screen 1

Sójka TV